Καλωσήρθατε στον ιστότοπο της Συμβούλου Εκπαίδευσης Κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων Κ. Μακεδονίας. Εδώ θα ενημερώνεστε για τα προγράμματα σπουδών, την ύλη, την αξιολόγηση των μαθημάτων, τις επιμορφωτικές δράσεις του και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται .

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Τέρμα Σισμάνογλου,

69100 Κομοτηνή

Τηλέφωνο: 2531083510

Φαξ: 2531083555

email: xalbanaki@gmail.com

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Υπουργική απόφαση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις μουσουλμάνων μαθητών σε Μέκκα και Μεδίνα

Για την πραγματοποίηση μουσουλμανικού θρησκευτικού προσκυνήματος (Umrah)

Υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον θα γίνονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης στη Μέκκα και τη Μεδίνα για την πραγματοποίηση μουσουλμανικού θρησκευτικού προσκυνήματος (Umrah). Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ορίζει με σαφήνεια μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη διενέργεια αυτών των επισκέψεων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, εξαιρουμένου του χρονικού διαστήματος μίας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους, τα Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια Θράκης είναι δυνατό να πραγματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στα θρησκευτικά προσκυνήματα της Μέκκας (Umrah) και της Μεδίνας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Στην επίσκεψη συμμετέχουν μαθητές/τριες της Β΄ και της Γ΄ τάξης Λυκείου των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και οπωσδήποτε με την έγγραφη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν επακριβώς τις εκάστοτε Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τους προσκυνητές στο Hajj και την Umrah (π.χ. προληπτικός εμβολιασμός), σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές και τους όρους που τίθενται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και να έχουν μεριμνήσει για την απαιτούμενη θεώρηση εισόδου (βίζα).

Η διάρκεια της επίσκεψης καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 ημέρες.

Για την εκπαιδευτική επίσκεψη απαιτείται απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του οικείου Ιεροσπουδαστηρίου, η οποία λαμβάνεται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της.
Με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται απαραιτήτως:
  • ο αρχηγός της μετακίνησης και ο αναπληρωτής του, που πρέπει να είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων μουσουλμανικής θρησκευτικής εξειδίκευσης,
     
  • οι συνοδοί και οι αναπληρωτές τους, που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου των μαθημάτων μουσουλμανικής θρησκευτικής εξειδίκευσης ή Ιεροδιδάσκαλοι των άρθρων 36-39 του ν. 3536/2007, οι οποίοι έχουν διατεθεί στο οικείο Ιεροσπουδαστήριο,
     
  • η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής,
     
  • ο τόπος όπου θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση,
     
  • το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα για να επιτυγχάνεται τόσο ο σκοπός της, που είναι εκπαιδευτικός, όσο και η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών/τριών. Στο αναλυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να αναγράφονται οι ακριβείς ώρες αναχώρησης και άφιξης στον προορισμό, τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, οι αριθμοί πτήσεων κλπ, όπως, επίσης και το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στον τόπο προορισμού, ξεχωριστά για κάθε ημέρα,
     
  • οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν.
Ο ελάχιστος αριθμός των συνοδών καθορίζεται από την αναλογία ένας συνοδός ανά δεκαπέντε μαθητές/τριες, εκτός του αρχηγού.

Σε άλλο σημείο της απόφασης ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είναι η λήψη από τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να Ιεροσπουδαστηρίου και η μη πρόκληση δαπάνης για το δημόσιο.
Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής, κατόπιν ενημέρωσης τους από την κατά τόπο αρμόδια Μουφτεία σχετικά με τα τουριστικά γραφεία που διαθέτουν «κωδικό αριθμό διοργανωτή προσκυνήματος» από το υπουργείο Hajj και Umrah του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, απευθύνουν γραπτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αυτά.
Με ευθύνη του διευθυντή και του υποδιευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου, καταχωρίζεται η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πληροφοριακό Σύστημα «MySchool» του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης ο αρχηγός, σε συνεργασία με τους συνοδούς, συντάσσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη διεξαγωγή της, την τήρηση του προγράμματος και το βαθμό επίτευξης των στόχων της.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ορίζεται θεσμικά το πλαίσιο των σχετικών επισκέψεων.
 http://www.xronos.gr/koinonia/ypoyrgiki-apofasi-gia-tis-ekpaideytikes-episkepseis-moysoylmanon-mathiton-se-mekka-kai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου