Καλωσήρθατε στον ιστότοπο της Συμβούλου Εκπαίδευσης Κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων Κ. Μακεδονίας. Εδώ θα ενημερώνεστε για τα προγράμματα σπουδών, την ύλη, την αξιολόγηση των μαθημάτων, τις επιμορφωτικές δράσεις του και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται .

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Τέρμα Σισμάνογλου,

69100 Κομοτηνή

Τηλέφωνο: 2531083510

Φαξ: 2531083555

email: xalbanaki@gmail.com

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Judaica Europeana

Η είναι ένα δίκτυο από φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς  που θα φέρουν την Εβραϊκή κουλτούρα στην Europeana–  μια πύλη (portal) σε Ευρωπαϊκά μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες. Το  2010, η Europeanaθα παρέχει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα με τη βοήθεια στοχευμένων προγραμμάτων όπως η Judaica Europeanaπου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Europeana για το 2015 είναι τα 15 εκατομμύρια αντικείμενα.
Πως δουλεύει;

Η Judaica Europeana συνεργάζεται με πολιτιστικά ιδρύματα για να ψηφιοποιήσει το περιεχόμενο που τεκμηριώνει την Εβραϊκή συμβολή στην Ευρωπαϊκή κληρονομιά. Οι διάσπαρτες, πολύγλωσσες και πολύπλευρες Εβραϊκές συλλογές θα γίνουν προσβάσιμες κάτω από την ενιαία ψηφιακή στέγη της Europeana, η εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης της οποίας θα μας επιτρέπει να βρίσκουμε, βλέπουμε και συγκρίνουμε τους θησαυρούς του Εβραϊκού πολιτισμού.
Διαβάστε και δείτε περισσότερα σχετικά με την Judaica Europeana


Μενορά, 3ος αιώνας ΚΕ
© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Εβραίος γιατρός και έμπορος, 19ος αιώνας
© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Οι Εταίροι της Judaica Europeanaκαι οι συλλογές τους
Το πρόγραμμα ηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Εβραϊκό Πολιτισμό στο Λονδίνο και τη Συλλογή Judaicaτης Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Goetheστη Φρανκφούρτη. Τα άλλα μέλη του δικτύου εδρεύουν στο Άμστερνταμ, την Αθήνα, την Μπολόνια, τη Βουδαπέστη, την Ιερουσαλήμ, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Τολέδο και την Βαρσοβία (βλ. www.judaica-europeana.eu/partners.html). Η λίστα θα μεγαλώσει καθώς νέα μέλη θα εμπλακούν. Σε αυτό το newsletterκαι στις επόμενες εκδόσεις, θα παρουσιάζουμε μερικά αντικείμενα από τις συλλογές των Εταίρων μας.

Η φωτογραφική συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος
Θα ξεκινήσουμε με την συναρπαστική συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος (ΕΜΕ) στην Αθήνα, όπου η τεκμηριωμένη Εβραϊκή παρουσία χρονολογείται στον 3ο αιώνα ΠΚΕ. Τα αντικείμενα του Μουσείου αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τις παραδόσεις των Ρωμανιωτών και Σεφαρδιτών Εβραίων της Ελλάδας.Η συλλογή φωτογραφιών και οι προσωπικές μαρτυρίες προσφέρουν ενδιαφέρουσες απόψεις για τη Εβραϊκή ζωή στις Ελληνικές πόλεις. Στα Ιωάννινα υπήρχαν Εβραίοι κάτοικοι  ήδη από τον 9ο αιώνα ΚΕ., η παρουσία μιας σημαντικής κοινότητας χρονολογείται 1611 όταν οι Εβραίοι εγκαθίστανται στο φρούριο της πόλης από τις Οθωμανικές αρχές. Το 1912, η κοινότητα δέχθηκε ευπρόσδεκτα την απελευθέρωση από την Οθωμανική διοίκηση. Οι Ρωμανιώτες Εβραίοι των Ιωαννίνων κατόρθωσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η Μεγάλη Ρούγα (ο κεντρικός δρόμος), δίπλα από το φρούριο, έγινε η μεγαλύτερη Εβραϊκή γειτονιά με μια διακεκριμένη Νέα Συναγωγή και ένα σχολείο. Σήμερα ο Κεντρικός Δρόμος που έχει μετονομαστεί σε Γιοσέφ Ελιγιά, ποιητή και μεταφραστή του Ταλμούδ.  Η ονομασία του δρόμου είναι το μόνο  ίχνος αυτής της γειτονιάς που παραμένει, αφού ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε από τον πόλεμο .

Η Ζανέτ Ναχμία, που γεννήθηκε το 1925, περιγράφει μια εικόνα μια ευτυχισμένη κοινότητας:Διαβάστε και δείτε περισσότερα σχετικά με την Εβραϊκή αστική Ζωή των Ιωαννίνων πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Φωτογραφία της
Οικογένειας Finkler, 1930
© Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου
Μια φωτογραφία από το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου αφηγείται

Το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου (ΕΜΛ) άνοιξε πρόσφατα εκ νέου μετά από μια ανακαίνιση που στοίχισε  (£)10 εκατομμύρια λίρες. Οι νέες αίθουσες εκθέσεων τοποθετούν την Εβραϊκή ιστορία σταθερά στο ευρύτερο πλαίσιο της Βρετανικής ιστορίας. Η συλλογή αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Εβραϊκής κοινότητας και τις ιστορίες των αλλεπάλληλων κυμάτων μεταναστών από διάφορες ηπείρους.Ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Εβραίους πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ευρώπη, που ήρθαν στην Βρετανία τη δεκαετία του ’30. Μια φωτογραφία από τη συλλογή του ΕΜΛ  φέρει την λεζάντα «Για πρώτη φορά: Οικογένεια W. Finkler, 1 Ιουλίου». Δείχνει την οικογένεια Finkler που αρχικά ζούσε στην Βιέννη: τον Walter, την Hansi και την κόρη τους Evelyn,που γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1930. Καθώς οι συνθήκες για τους Εβραίους στην Αυστρία γίνονταν όλο και χειρότερες υπό τον Χίτλερ, η οικογένεια Finkler αποφάσισε ότι έπρεπε να φύγουν από την χώρα και όλοι έπρεπε να πάρουν ξεχωριστές διαδρομές.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη φωτογραφία από το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου


Chatzer: Μέσα στην εβραϊκή Βενετία (2004)
μια ταινία του CarloHintermann© Citrullo International με την υποστήριξη της EAJC
Συνέδρια και σεμινάρια
Ένα πολυάσχολο πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων που χαρακτηρίζει την JudaicaEuropeanaέχει αναπτυχθεί από την έναρξη του έργου το Φεβρουάριο του 2010. Μια πλήρη λίστα των εκδηλώσεων στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Φλωρεντία, τη Ραβέννα και την Ιερουσαλήμ μπορεί να δει κανείς στο www.judaica-europeana.eu/events.html.
Επισημαίνουμε μερικές:
Ένα Σεμινάριο για την Ψηφιακή Πρόσβαση στις Εβραϊκές Συλλογές στη Γερμανία έλαβε χώρα στο επιβλητικό κτήριο του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο το Μάρτιο. Το σεμινάριο οργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Εβραϊκό Πολιτισμό (EAJC) και το Ινστιτούτο για τη Μουσειακή Έρευνα του Βερολίνου (SMB). Οι παρουσιάσεις των Dr. Rachel Heuberger (Πανεπιστήμιο Goethe, Φρανκφρούρτη), Lena Stanley-Clamp (EAJC, Λονδίνο) και άλλων ομιλητών μπορείτε να δείτε στο www.judaica-europeana.eu/events.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου